BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

Valg af farver til hjemmet

Verner Panton har sagt “Valg af farver rafler man ikke om. Det bør være en bevidst beslutning. Farver har mening og funktion.”

Når du begynder at planlægge at male din bolig er der en række faktorer du skal tage med i dine overvejelser.

Nedenfor ser du de forskellige faktorer som du skal overveje inden du køber den første maling:

  • Er det en lejlighed eller et hus?
  • Er det fx en moderne bygning, fx en nybygget lejlighed med store vinduesarealer, som lukker meget lys ind, eller er det et gammel bondehus med små vindues partier?
  • Hvor stort er rummet? Størrelsen af rummet er med til at afgøre hvilke farver du vælger at anvende. Ofte ønsker du med dit farvevalg, at få et rum til at virke større, ved at vælge farver i den lyse ende af farveskalaen.
  • Hvilken farver har gulv og loft? For at rummet skal fremstå som en balanceret helhed, skal man også tage gulvets og loftets farver med i betragtning. Måske kan man ovenikøbet med en stor positiv effekt, vælge at male loftet og måske også gulvet? Har gulvet eller loftet farver man enten ikke kan – eller vil ændre på, så sætter det naturligvis begrænsninger for hvilke vægfarver du kan vælge
  • Hvordan er rummet udformet? Er rummet smal og dyb, og hvor lyset har svært ved at nå ned til bagvæggen? Eller er rummet bred og smal, og alle kroge og hjørner badet i solens stråler? I det første tilfælde vil du vælge lyse farver til rummet, mens i det sidste tilfælde måske vil vælge farver der dæmper lys intensiteten.
  • Hvad skal rummes bruges til? Hvis rummet fx er din stue, vil du vælge farver der er varme og beroligende, mens du fx i kondirummet, vil vælge en farve som giver dig energi.
  • Hvornår bruger du rummet? Er det fx dit soveværelse, kan en mørk farve være en god mulighed, da det får rummet til at virke mindre, og give en huleagtig fornemmelse.
  • Hvis du ved hvilke møbler der skal være i rummet, så er det nærliggende at foretage sit farvevalg ud fra møblernes farver, således at rummet som helhed med møbler virker mere harmonisk.

En bemærkning om lys

Når du overvejer farverne i din bolig, skal du være opmærksom på, at der forskel på lyset fra en kunstig lyskilde, som fx pære eller lysstofrør, og naturlig lys. Hvor kunstig lys er det samme gennem årets gang, så varierer naturlig lys. Naturlig lys varierer dels gennem de forskellige årstider, dels efter hvordan vejret er. Ligeledes er at af betydning hvilken retning vinduet vender, vender lyset fx mod syd, er lyset varmere, og hvis det vender mod nord er lyset mere køligt. En sidste ting du skal være opmærksom, er at meget af det lys som kommer ind gennem dit vindue, er lys som er reflekteret fra omgivelserne, som fx fra en bygning på den anden side af gaden, eller lyset reflekteret fra en kornmark der lige nu nok er grøn, men for få måneder siden var grøn, og om få måneder vil den være brun, når den er blevet høstet og pløjet.

Som det fremgår ovenfor, så er det ikke bare et spørgsmål om at købe en tilfældig farve, og smide den op på væggen. Der er mange faldgruber når du skal male, og der er rigtige mange ting du skal tage med i dine overvejelser. Derfor kan en ekstra overvejelse gøre det hele lettere, og sikre et godt resultat: Hvorfor ikke allierer sig med en Indretningskonsulent, som med sine mange års erfaring kan rådgive – og vejlede dig til et godt resultat?

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *