BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

Nye Koityper ser fortsat dagens lys

Koi fisk er en af de mest populære fisketyper, som du kan have i havedammen. Det er en flot og farverig fisk, som kan sætte sit præg på dit hjem. Det er en koldtvandsfisk, der kan trives i det danske klima.

Selv den dag i dag bliver der fremavlet nye Koivarianter. Såkaldte ”Ghost koi” blev udviklet i 1980erne og er i dag uhyre populære i fx Storbrittanien. Denne type Koi er en hybrid mellem en vild karpe og en ”Ogon koi” og kan kendes på den metalliske skæl. Sommerfulge koi, der kan kendes på deres lange finner), blev også fremavlet i 1980erne. Disse er hybrider af asiatiske karper. Vigtigt at nævne i denne sammenhæng er dog, at ikke alle entusiaster anerkender ovenstående to varianter af Koifisk som at være rigtige Koifisk.

Typer af Koifisk

Herunder er en kort gennemgang af de forskellige typer af Koifisk:

Kohaku

Dette er en hvidskindet Koi, med stærkt rødlige markeringer på toppen. ”Kohaku” betyder i øvrigt ”rød og hvid” på japansk, og fisken har således fået sit navn ud fra dens udseende. Kohaku Koi blev fremdyrket i Japan i det sene 1900-årstal.

Taisho Sanshoku

Denne er ret identisk med Kohaku, men er alligevel let adskillelig fra den. ”Taisho Sanshoku” har i tillæg til de rødlige markeringer på toppen små, sorte mærker. Denne tye Koi stammer også fra Japan, og er opdrættet af en berømt Koi-opdrætter kaldet ”Gonzo Hiroi”.

Showa Sanshoku

Denne Koi er sort med røde og hvide markeringer. Den første af sin slags blev opdyrket i 1927.

Tancho

Der findes flere typer af denne slags. De kan kendes på deres røde mærke på toppen af fiskens hoved. Af ”Tancho” fisk, findes der bl.a. ”Showa”, ”Sanke” og ”Goshiki”. Navnet stammer fra den japanske rød-kronede trane.

Chagoi

”Chagoi” betyder ”te-farvet”. Denne type Koi kan have flere farver og nuancer. Fra olivengrøn til bronze og mørkere. ”Chagoi” er især populær på grund af dens venlige personlighed og store størrelse. Af Koi-entusiaster bliver den opfattet som værende en lykkebringer.

Asagi

”Asagi” er flot og farverig Koifisk, der udmærker sig ved at være lyseblå på toppen og (som oftest) rød forneden. Andre varianter af ”Asagi” er lysegul eller cremefarvet på den nederste halvdel af fisken.

Utsurimono

”Utsurimono” er en sort Koi med hvide, røde og gule markeringer, der løber i et zebra-agtigt zig-zag mønster langs fisken. Den ældstkendte variant er den med gule markeringer.  ”Utsuri” er japansk og betyder ”print”. Fisken har fået sit navn, da Koifisken ligner, at den er blevet farvet med blæk.

Der er flere typer af Koifisk end de ovennævnte. Der bliver løbende avlet nye slags Koifisk, hvor eksisterende typer af fisken parres med henblik på at fremavle forskellige farver, størrelser og mønstre.

Koifisk i Danmark

I Danmark kan du fx købe Koifisk hos Super Koi i Roskilde. Her finder du et stort og varieret udbud af forskellige typer af Koi samt tilbehør og mad til dem. Super Koi er specialiserede i Koi og tilbehør til havedammen. Har du fx trådalger i havedammen eller skal du bruge koimad, så er havecentret i Roskilde et besøg værd.

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *