BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

Har du problemer med din søvn?

Søvnproblemer kender ikke forskel på rig og fattig, tynd og tyk eller mand og kvinde. Det rammer alle folk i alle aldre. Vi bliver alle i perioder ramt af søvnproblemer, hvor vi enten har besvær med at falde i søvn eller sover uroligt, hvor vi vender og drejer os og hele tiden bliver vækket abrupt. Søvnproblemer er ikke nødvendigvis en farlig ting. Du behøver derfor ikke at søge læge, hvis du kan fungere i dagligdagen uden andre gener end træthed og koncentrationsbesvær. Det er kun, hvis søvnproblemerne fortsætter over en længere periode, at du bør søge læge.

Hvad skyldes søvnproblemerne egentligt?

Søvnproblemer kan skyldes rigtig mange ting. Ofte bliver vi ramt af insomni (den latinske betegnelse for søvnproblemer / søvnbesvær) i perioder, hvor vi enten er meget stressede eller har personlige problemer. Det kan bl.a. skyldes travlhed på jobbet, ændring i organisationsstrukturen (ny, krævende chef?) eller skiftende arbejdstider. Af personlige årsager, kan det skyldes, at du i en periode er meget ked af det – fx ved sygdom eller dødsfald i familien – eller at du simpelthen bekymrer dig for meget om ting, du ikke kan gøre noget ved.

Specielt det med at bekymre sig for meget, er noget de fleste kender til. Hvem har ikke prøvet at vende og dreje sig i sengen og forgæves vente på, at søvnen skal indtræffe? Tankerne farer rundt i hovedet på en, og lige meget hvor meget man prøver at lægge låg på, så kan man ikke bremse tankemylderet. Det har de fleste prøvet. Ofte drejer det sig endda om problemer eller bekymringer, som man ikke har en chance for at gøre noget ved lige nu, og det er derfor spild af tankevirksomhed at ligge og spekulere over det. I sådanne situationer virker det ret godt med en ”time-out”, hvor man rejser sig fra sengen, går ud i køkkenet og drikker et glas vand. Tag nogle dybe indåndinger og sig: ”Hey hjerne! Der er ingen grund til, at du tænker over ting, du ikke kan ændre på lige nu. Vi tager os af det i morgen tidligt!”. Det lyder skørt, men det virker faktisk!

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *