BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

Fordele ved at hoste dine data i skyen

Data i skyen, cloud hosting, co-located hosting. Kært barn har mange navne. Cloud hosting er i løbet af de seneste år blevet den yndede form for dataopbevaring både blandt private forbrugere og små som store virksomheder. Dette med god grund, for der er nemlig rigtig mange fordele, forbundet med at kunne opbevare sine data i skyen. Her er et udpluk:

  • Du har adgang til dine data overalt i verden

Når du opbevarer dine data i skyen, det være sig på en public cloud som Dropbox / Google Drive eller på en privat løsning, så kan du få adgang til dine data uagtet din fysiske placering. Det eneste, det reelt kræver, er en internetopkobling og en enhed, som du kan gå online med. Det er irrelevant, om du kun har en smartphone, en tablet eller en bærbar PC til rådighed. Du kan nemlig tilgå skyen fra alle typer af nye enheder.

  • Du kan dele på en nem og enkel måde

Når du hoster dine data i skyen, så kan du meget nemt dele disse med din kollega eller en studiekammerat. Faktisk kan du redigere i en fil, lukke den ned, hvorefter din makker kan redigere. Dette giver en stor fleksibilitet, hvor I praktisk talt kan sidde i hver sin ende af landet og arbejde på det samme projekt. Dette kan naturligvis også godt lade sig gøre, hvis I ikke hoster i skyen. Arbejdsgangen er dog typisk længere, da man skal vedhæfte filen til en mail og sende den. Herefter kan modtageren så åbne den.

  • Det kan være ret så billigt

At hoste sine data på egne servere, kan være en bekostelig affære. Dels skal man selv investere penge i udstyret, og dels er der løbende omkostninger til elektricitet. Hvis ens data skal være opbevaret sikkert, så kan der også være behov for alarmsystemer eller sikring af døre og vinduer. Dataopbevaring på egen server (On Premise) kan derfor hurtigt løbe op og blive ret så dyrt.

Opbevaring på en cloud-løsning derimod kan gøres helt gratis. Tag fx et eksempel som Dropbox, hvor man må opbevare flere GB data uden at man skal have pungen op af lommen. Dropbox halter dog på en række andre parametre. Dataene er fx hosted i USA, hvilket jf. den nye persondataforordning er gået hen og blevet ulovligt.

En anden hosted løsning, der er billigere end at have sin egen server, er hvis man hoster i et co-located setup, hvor ens data er gemt på servere sammen med andre virksomheder. Der er typisk flere stordriftsfordele forbundet ved sådan en løsning, da man kan dele udgifter til husleje, sikkerhed, hardware mm.

Hvorfor hoster folk så ikke i skyen?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Der er klare fordele ved at hoste, så hvorfor gør alle det ikke? I løbet af de seneste mange år er cloudhosting blevet klart det mest populære. Der er dog stadig virksomheder, der har et serverrum stående i kælderen på virksomhedens matrikel. Dette kan der være flere grunde til:

  • Der er allerede investeret i hardware, som man gerne vil udnytte. Man kan argumentere for, at hvis man allerede har holdt nogle høje etableringsomkostninger, så giver det mening at drage nytte af dem, indtil omkostningen er afskrevet og tjent hjem.
  • Der er et udtalt behov for datasikkerhed – koste hvad det vil. Hvis penge ikke er noget problem, så kan man godt bygge et datacenter, der er lige så sikkert og redundant, som de professionelle hostingløsninger. Hvis din data er det vigtigste, du har, i din virksomhed, så kan det give mening at beskytte den selv, da man så ved, hvordan landet står med sikkerhed.
  • Man har allerede sin egen IT-afdeling. Hvis man som virksomhed har en tilpas størrelse, har man typisk også sin egen IT-afdeling. Man kan derfor trække på sine inhouse kompetencer, så investeringen bliver betydeligt mindre.
  • Man ønsker at opbygge og akkumulere viden internt i organisation. Dette gør man bedst ved at holde hele setup’et internt, så man kan lære af sine fejl og lære af de ting, som man gør godt.

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *