BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

Din mentale tilstands indflydelse på søvnen

Der er ikke noget værre, end ikke at kunne falde i søvn. Man ligger, vender og drejer sig, tankemylderet vil ingen ende tage og søvnen kommer bare ikke, selvom man prøver ihærdigt på at slappe af. Tværtimod føles det som om, at man bliver mere vågen. Og der kan være noget om snakken. Jo mere man prøver på at sove, desto mere tvungent bliver det, og desto mindre slapper man af. Søvnen glider derfor længere og længere væk. I denne artikel får du nogle gode råd til det mentale, så du ikke ubevidst skubber søvnen længere væk.

  1. Prøv ikke for ihærdigt

Som nævnt i indledningen, så skal du ikke prøve for ihærdigt. Du skal ikke stresse over, at du skal tidligt op, at det er langt over din sengetid og at du har en krævende dag foran dig i morgen. Fortæl derimod dig selv, at det er ok, at du ikke sover lige nu. Forsøg at finde det positive i situation. Tænk over de positive ting i livet, de gode ting, der er sket for dig i dag, eller de ting, du glæder dig til i morgen. Kunsten er at reducere den indre stress så meget som muligt, så melatonin i kroppen kan frigives.

  1. Træk vejret og bliv rolig

Indimellem farer tankerne rundt i hovedet på en, så man hverken kan finde hoved eller hale i det hele. Dette er ikke just fordrende for søvnen, da det holder din hjerne aktiveret og på arbejde. Ofte er det endda helt irrelevante tanker og bekymringer, som man alligevel ikke kan ændre på i situationen. Man vil egentlig bare gerne sove, lade bekymringer være bekymringer og ordne det på et andet tidspunkt. Hjernen er dog ikke sådan indrettet, og hvis der ligger opgaver lige for, som den kan løse, så går den i gang med dem. Der er dog nogle enkelte ting, du kan gøre for at lukke ned for ræset. Start med din vejrtrækning. Tag dybe indåndinger og forsøg at rense ud i dit hoved. Fokusér på en ting, gerne noget kropsligt, og følg dine ind- og udåndinger. Jeg plejer selv at holde fokus på næseryggen, så jeg kan føle, at jeg ånder ind, ånder ud, ånder ind, ånder ud… Det er dog ikke helt så let, som det lyder, og du vil opleve, at du engang imellem mister koncentrationen, og falder tilbage i tankemylderet. Det er helt ok, og intet at stresse eller blive sur over! Når det sker, så skub forsigtigt din bevidsthed tilbage til dit kropslige fiksepunkt og fortsæt med dine vejrtrækningsøvelser. Så er du snart i gang med at drømme igen.

  1. Giv din hjerne ren besked!

Det kan lyde tåbeligt, men forskning viser faktisk, at hvis du italesætter et problem, så er der større sandsynlighed for, at det får fodfæste. Hvis du absolut ikke kan slappe af, fordi bekymringer og morgendagens gøremål flyver rundt i hovedet på dig, så fortæl din hjerne, at den alligevel ikke kan gøre noget ved problemerne nu, og den derfor skal lade det ligge. Fortæl den, at du tager dig af det i morgen. Det kan lyde skørt, men hvad gør det, når det virker!

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *