BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

Derfor skal du vælge halogenpærer

LED belysningDer findes efterhånden efterhånden et væld af forskelligartede pærer, og det kan derfor være svært at vælge, hvilken pære man skal bruge som primær lyskilde. Alle pærer kan noget særligt, og det afhænger derfor meget af, hvilke parametre du vægter højest i din søgen efter en ny lyskilde.

Vi skal ikke så forfærdeligt lang tilbage, før man i de danske hjem og på arbejdspladser, foretrak den klassiske glødepære, men i dag er der flere spændende pæreformer, hvoraf halogenpæren er en af de mest populære. I dette indlæg kigger vi nærmere på denne, der på rekordtid er blevet populær landet over. 

Halogenpæren er kendt for dens gode farveangivelse. Farveangivelsen indikerer, hvor godt et lys er, målt op imod solen. Jo bedre farveangivelse en pære har, desto mere minder den om det egentlige dagslys. Det er endnu ikke muligt at få en pære, der har 100 % farveangivelse, men det er muligt at få pærer, der kommer uhyre tæt på farveangivelsen på en varm sommerdag, hvor solen skinner med fuld kraft.

Halogenpæren findes i forskellige former. De findes både som spots, der fx kan indbygges i et loft, stifte og som er formgivet som almindelige glødepærer. Halogenpærer kan benyttes til områdebelysning og til individuel lysindretning. Det er muligt at koncentrere lyset om en arbejdsstation i hjemmet eller på kontoret, men det kan også indrettes således, at lyset er mere diffust og knap så koncentreret. Halogenpæren er velegnet til belysning af hele rum, og der findes dertil rigtig mange muligheder med halogenpærer, og du kan derfor være sikker på, at det kan dække de almindelige behov, som du måtte have.

Halogenpærens fordele og ulemper

Halogenpæren har først og fremmest den fordel, at belysningsformen er meget alsidig. Du går aldrig helt galt, hvis du vender hjem med en halogenpære. Lyset er behageligt og det kan virke i alle rum og på alle typer af overflader – både lofte og vægge. Da farveangivelsen er høj og lyset varmt, er det ideelt til rum, hvor der ikke trænger så meget dagslys ind. Har du derfor rum, hvor der er lavt til loftet, eller hvor vinduerne er små (eller ikke-eksisterende), så bør du overveje en belysningsform, der indeholder halogenpærer.

Halogenpæren tænder så snart du trykker på stikkontakten. Dette er i modsætning til fx lysstofrør og de gamle glødepærer, der henholdsvis flimrer lidt ved opstart og som kan tage op imod 20 sekunder, førend de når deres fulde potentiale. Skal du på toilettet om natten, er halogenpærer derfor klart at foretrække.

Ulempen ved halogenpærer kan være deres levetid. Både sparepærer og LED-pærer har en længere levetid end halogenpærer, og du vil derfor opleve, at du skal skifte dine pærer med et par års mellemrum. Udskiftningsfrekvensen afhænger naturligvis af din brug og hvor mange timer om dagen, du har dine lamper med halogenpærer tændt. Når det så er sagt, så er halogenpæren billig i indkøb, og det er derfor typisk ikke noget, der vælter budgettet.

Halogenpæren har dog også den ulempe, at den er mindre energikonserverende end tilsvarende pærer med anden elektronik. En halogenpære bruger næsten lige så meget strøm som en glødepære, og hvis du gerne vil holde driftsomkostningerne på et minimum, så er halogenpærer ikke det oplagte valg. Ved længere tids brug kan de dertil blive meget varme, og du bør være påpasselig, hvis du har halogenpærer i bordlamper og små børn i huset. Her er  LED-pæren måske et bedre bud, da den ikke bliver så varm.

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *