BCSD.DK

Gode råd til den forretningsdrivende

5 IT-virksomheder der er mere værd end Mærsk

Mange af dagens IT-virksomheder er på bare en kort årrække blevet mere værd end traditionelle virksomheder, der er bygget op over generationer. Tag fx en servicevirksomhed som AirBnB, der siden 2008 har faciliteret udlejning blandt private. På AirBnB.com kan private over hele verden leje og udleje deres hjem til folk, der har brug for at overnatte i området. En familie fra USA, der er på besøg i København, kan derved få både billigere logi og en kulturel oplevelse med lokalbefolkningen, når denne vælger at benytte sig af AirBnB. Virksomheden har i dag mere end 500.000 overnatningsmuligheder i 192 lande og 33.000 byer. Deleøkonomi er big business; Den 7 år gamle virksomhed er i dag mere end 170 milliarder kroner værd. Selvom det er mere, end hvad hele Hilton hotelkæden, så er der alligevel et pænt stykke op til de dyreste IT-virksomheder. Vi har samlet nogle af dem lige her.

Alibaba Group – 1.650 mia. kr.

De færreste kender Alibaba.com, selvom det reelt er verdens største webshop både for private og erhverv. Virksomheden er grundlagt i 1999 af Jack Ma, der er søn af to musikere. Som 9-årig besluttede Jack, at han ville lære engelsk, og han cyklede derfor hver dag hele den lange vej til et nærliggende hotel, hvor han brugte dagen på at konversere med udenlandske gæster og vise dem rundt i storbyen Hangzhou. Siden da er den entreprenante Ma kommet langt, og han er i dag den 18. rigeste i verden og bestyrelsesformand for Alibaba Group, der primært arbejder med e-handel. Jack Ma er i dag 51 år. Taget i betragtning, at han først fik en computer imellem hænderne som 33-årig, så er det ret godt gået.

Facebook – 1.500 mia. kr.

Facebook har på verdensplan imponerende halvanden milliard aktive brugere. I Danmark er tallet 3,5 millioner månedlige brugere. Over halvdelen af Danmarks befolkning er altså aktive på Facebook min. en gang om måneden. Vi lader den lige stå i et kort øjeblik.

Facebook er verdens største sociale medie og verdens mest besøgte website. Siden blev stiftet i 2004 af Mark Zuckerberg, der i dag er direktør i virksomheden. For ulejligheden modtager han dog kun 1 dollar om måneden, og han må derfor være den direktør i verden, der har den mindste månedsløn. Dermed ikke sagt, at han ikke er velhavende. Zuckerberg er qua sine aktier i virksomheden og sin formue i top 100 over verdens rigeste.

Amazon – 1.250 mia. kr.

Amazon blev stiftet i 1995, og var i starten en internet-boghandel. Webshoppen sælger dog i dag stort set alt mellem himmel og jord, som man kan handle, lige meget hvor man befinder sig i verden. Virksomheden vækster med hele 20 procent om året. Amazon har en værdi af 1.250 mia. kr. Det er ca. det samme som hele Danmarks nationalprodukt. Faktisk er Amazon i dag mere værd, end verdens største supermarkedskæde af mursten; Walmart.

UBER – 334 mia. kr.

Potentiel joker til førstepladsen. UBER kan med rette betegnes som verdens dyreste iværksættervirksomhed. UBER blev stiftet i 2009 i San Francisco i Californien. I 2012 begyndte virksomheden at ekspandere internationalt, og i dag kan man bestille en UBER-bil stort set i alle store byer overalt i verden. UBER vil revolutionere taxakørsel. Via en applikation på ens smartphone kan den internetbaserede tjeneste matche brugere med chauffører, der er tæt på ens lokation, og på den måde give brugerne et nemt og hurtigt lift. Prisen er typisk 50 – 60 procent af, hvad en tur ville koste med en professionel taxachauffør. Når det så er sagt, så har UBER varierende priser, så på tidspunkter med spidsbelastning koster en tur mere, end hvad den gør, når der kun er få brugere. Tjenesten regulerer altså prisen i forhold til udbud og efterspørgsel.

UBER har i løbet af de seneste par år fået en del medieomtale. UBER er fx blevet beskyldt for at lukrere på negative samfundshændelser, som terrorangreb mm., hvor prisen på en tur steg eksplosivt, da flere mennesker ville væk fra området på samme tid. Udover de negative samfundshændelser, så kan det også argumenteres, om det er fair, at en tur med UBER koster 7 gange mere, end hvad den normalt gør, nytårsaften. Den varierende pris er umiddelbart et smart initiativ, der differentierer UBER fra de traditionelle vognmænd, men det virker ikke uden ulemper.

Foruden ovenstående har der også været flere episoder, hvor brugerne af tjenesten er blevet chikaneret af chaufførerne, og dels er taxamænd verden over utilfredse over, at deres branche på denne måde bliver ”angrebet”. De sammenligner UBER med det at køre privattaxa. Konceptet er i flere lande blevet prøvet ved domstole uden at blive kendt ulovligt.

Forrige indlæg

Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *